Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο αποδέχθηκε την εκλογική ήττα του (φωτ.: ΑΠΕ-EPA / Miraflores Press)

Αλλαγή σελίδας στη Βενεζουέλα μετά από 16 χρόνια – Έχασε το κόμμα του Ούγκο Τσάβεζ

στην κατηγορία ΚΟΣΜΟΣ

Αρκετές γειτονιές του Καράκας πήραν… φωτιά! Οι κάτοικοι ζητωκραύγαζαν και έριχναν πυροτεχνήματα.

Η αντιπολίτευση απέσπασε 99 έδρες στις χθεσινές εκλογές, έναντι 46 που κατέλαβε το κυβερνών κόμμα του Νικολάς Μαδούρο. Το αποτέλεσμα χαρίζει στο κόμμα του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης, Λεοπόλντο Λόπεζ, πλειοψηφία σχεδόν τριών πέμπτων.

Την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έκανε με ώρες καθυστέρηση η πρόεδρος του εκλογικού συμβουλίου Τιμπισάι Λουσένα, υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία έγινε σε ήρεμο κλίμα και η συμμετοχή ήταν μεγάλη. Αν και το αποτέλεσμα θεωρούνταν αναμενόμενο μια και η αντιπολίτευση ήταν το φαβορί εδώ και μήνες, ήταν πολλοί που δεν περίμεναν αυτή τη σαρωτική νίκη.

Ο 53χρονος πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο αποδέχθηκε την εκλογική του ήττα απευθυνόμενος στο λαό σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. «Ήρθαμε με την ηθική μας, με τη δεοντολογία μας, για να αναγνωρίσουμε αυτό το δυσάρεστο αποτέλεσμα, για να το αποδεχθούμε και να πούμε στη Βενεζουέλα μας ότι το σύνταγμα και η δημοκρατία θριάμβευσαν», τόνισε ο πολιτικός διάδοχος του Ούγκο Τσάβες, ο οποίος ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας μετά τον θάνατό του τελευταίου το 2013.

Η νίκη του Λεοπόλντο Λόπεζ και της αντιπολίτευσης σηματοδοτεί μια ιστορική καμπή μετά την άνοδο στην εξουσία του Ούγκο Τσάβεζ το 1999.

Αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν ότι ο Νικολάς Μαδούρο ενδεχομένως να προσπαθήσει να περιορίσει τις εξουσίες του Κοινοβουλίου για να αντισταθμίσει τη νίκη αυτή, με κίνδυνο να προκαλέσει διαμαρτυρίες.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*