Μια ενιαία και αναβαθμισμένη ΟΜΟΝΟΙΑ, ο στόχος του Γενικού Προέδρου Λεωνίδα Παππά

στην κατηγορία ΕΘΝΙΚΑ

Μια νέα, ενιαία και αναβαθμισμένη Ομόνοια, είναι ο στόχος που έβαλε ο νεοεκλεγμένος Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας Λεωνίδας Παππάς.

Οι πρώτες του κινήσεις, αυτούς τους τρεις μήνες στο τιμόνι της οργάνωσης, είναι ενθαρρυντικές. Με τις  ανακαινίσεις, συναντήσεις και παραγωγικές προτάσεις, που φέρνει στο προσκήνιο, μαρτυρεί πως η Ομόνοια  μπορεί να ξαναβρεί τον παλιό καλό της εαυτό και να βοηθήσει στην επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων της Ελληνικής Κοινότητας.

Οι πρώτες κινήσεις του Προέδρου

Πρώτη κίνηση του Προέδρου, ν’ αλλάξει την όψη και την λειτουργικότητα των γραφείων της Ομόνοιας στην πόλη των Αγ. Σαράντα, που βάσει του καταστατικού είναι και η Έδρα της. Κατόρθωσε ώστε τα γραφεία  να λειτουργούν σε καθημερινή βάση, με προσωπικό, αναβαθμίζοντας, εκ πρώτης απόψεως, το όνομα της Ομόνοιας.

Τις τυχόν παρατυπίες και παρανομίες που έγιναν στις προσεχείς εκλογές προσπαθεί να τις διορθώσει, έχοντας ως στήριγμα το καταστατικό. Με δική του πρόταση διευρύνθηκε το 61μελες Γενικό Συμβούλιο με νέα επιπρόσθετα μέλη. Στην πρώτη φάση με την συμμετοχή των πρώην Προέδρων της Ομόνοιας και εν συνέχεια με άλλα πρόσωπα που έχουν κάποια ιστορία στο βίο της οργάνωσης.

Τρίτη του κίνηση, η συγκρότηση του Πολιτικού Συμβουλίου, που το καθορίζει το άρθρο 28  του καταστατικού και που είναι στην αρμοδιότητα του Προέδρου να επιλέξει πρόσωπα που θα το απαρτίσουν. Και ο Πρόεδρος σκέφτηκε να ξαναφέρει στο προσκήνιο και να  κινητοποιήσει όλους εκείνους που αναδείχτηκαν στο αξίωμα του Βουλευτή, Νομάρχη, Δημάρχου, Προέδρου… με το χρίσμα της Ομόνοιας.

Ο ρόλος του Π.Σ. θα είναι  συμβουλευτικός  και  θα προωθεί στο Γενικό Συμβούλιο προτάσεις συγκεκριμένες,  και αποδοτικές. Με τον τρόπο αυτόν επαναφέρονται στην ενεργή δράση όλα τα ξεχασμένα και περιθωριοποιημένα στελέχη της Ομόνοιας, στελέχη που  έδωσαν μάχες για την αναβάθμιση του ρόλου και των στόχων της Ομόνοιας. Και δεύτερον, είναι ένα δείγμα της ενότητας και  της ενιαίας πολιτικής της Ομόνοιας.

Στην πρώτη σύσκεψη του Π. Συμβουλίου

Τρία ήταν τα θέματα  που έστρωσε για συζήτηση ο κ. Παππάς: 1) Η χρηστικότητα και ο ρόλος που πρέπει να διαδραματίσει το Π.Σ. 2) Η Ομόνοια ως εκπρόσωπος της ΕΕΜ και η  ανάγκη αναδιοργάνωσή της. 3) Οι ερχόμενες τοπικές εκλογές βάση της νέας διοικητικής διαίρεσης.

Όλοι οι συμμετάσχοντες έγκριναν ως θετική την πρωτοβουλία του Προέδρου για την συγκρότηση του Πολιτικού Συμβουλίου και πρότειναν να διευρυνθεί,  επιλεκτικά, με προσωπικότητες του βορειοηπειρωτικού χώρου, όπου κι αν βρίσκονται.

Η Ομόνοια όχι μόνον να βρει, αλλά να ξεπεράσει τον καλό της εαυτό. Χρειάζεται δουλειά απ’ όλους, θα είναι δεδομένη η συμβολή των παλιών για το καλό του τόπου σε μια περίοδο συρρίκνωσης και αφανισμού του ελληνικού στοιχείου. Οι επαφές και η ενημέρωση τόσο των εδώ εναπομεινάντων, όσο και στον ελλαδικό χώρο πρέπει να είναι έντονες, προετοιμασμένες και αποδοτικές.  Αναδιοργανώσεις από τη βάση, διόρθωση των παρατυπιών και η προετοιμασία μιας καλά οργανωμένης έκτατης διμερής ή τριήμερης Συνδιάσκεψης. Ειδικευμένες επιτροπές για  θέματα παιδείας, πολιτισμού, περιουσιακών κι άλλων θεμάτων, να λειτουργήσουν στο ακέραιο.

Η νέα διοικητική διαίρεση

« Η Ομόνοια δεν μπορεί να γίνει ούτε η ουρά, ούτε το συμπλήρωμα και ούτε η συνιστώσα κανενός άλλου πολιτικού φορέα. Πόσο μάλλον όταν οι σημερινές συμμαχίες είναι πέρα κάθε λογικής παραγωγικής συνεργασίας, ανάπτυξης και ευρωπαϊκού προσανατολισμού αλλά με την ρηχή έννοια του πολιτικού παζαριού». Αυτό ήταν το μήνυμα που επικράτησε στη σύσκεψη του Π.Σ. Η πρόταση του  Προέδρου της Ομόνοιας για μια κοινή συμμαχία με το όνομα ΟΜΟΝΟΙΑ, με κοινούς υποψηφίους από το κάθε κόμμα: ΚΕΑΔ και ΜΕΓΚΑ (κόμματα που εκπροσωπούν την Ε. Ε. Μειονότητα), το κάθε κόμμα να κάμει τη λίστα των συμβούλων του, βάση των ποσοστών που θα πάρει και την επόμενη των εκλογών να υπάρχει συνδιοίκηση, έγινε αποδεκτή.

Οι υποψήφιοι για το χρίσμα του δημάρχου, μα και οι δημοτικοί σύμβουλοι να είναι κοινής αποδοχής, να τους διακρίνει η εντιμότητα, το μορφωτικό τους επίπεδο και να πληρούν τα κριτήρια τα οποία θα κανονίσει και θα αξιοποιήσει η Επιτροπή Αξιολόγησης των υποψηφίων, που θα καθορίσει το Γ. Συμβούλιο της Ομόνοιας.

Ελπίζουμε πως η Ομόνοια, με τα μετρά που παίρνει, μα ιδίως με τις κινήσεις του νέου της προέδρου, θα βρει τον καλό της εαυτό και σίγουρα οι επιτυχίες θα είναι υπαρκτές.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*