Σε ετοιμότητα η Αθήνα για την απάντηση της Τουρκίας στην άρνηση της Ελλάδας να δεχθεί τη ΝΟΤΑΜ της

στην κατηγορία ΕΘΝΙΚΑ

Μέσα στην Δευτέρα αναμένεται η απάντηση της Τουρκίας, σύμφωνα με πληροφορίες του koutipandoras.gr, στην άρνηση της Αθήνας να αποδεχτεί την ΝΟΤΑΜ της Άγκυρας με την οποία δεσμεύει σχεδόν το μισό βόεριο Αιγαίο για ένα ολόκλήρο χρόνο, συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα ακόμα και έδαφος της Λήμνου!

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η Άγκυρα αναμένεται να «διορθώσει» τις συντεταγμένες στους χάρτες που εξέδωσε, ώστε να μην συμπεριλαμβάνουν και έδαφος της Λήμνου, ωστόσο όπως τονίζεται από Ελληνικής πλευράς μόνο και μόνο το γεγονός ότι η χρονική διάρκεια της «δέσμευσης» είναι για ένα χρόνο είναι από μόνο του απαράδεκτο, χώρια το γεγονός ότι η χάραξη της περιοχής που θέλει η Τουρκική πλευρά προκαλεί προβλήματα και στους αεροδιαδρόμους g-33 και N -130.

Υπενθυμίζεται ότι το Σαββατοκύριακο η Άγκυρα προχώρησε σε μια κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας αλλά και του διεθνούς δικαίου προχώρόντας στην έκδοση ΝΟΤΑΜ με την οποία προσπάθησε να «δεσμεύσει» το μισό βόρειο Αιγαίο από την Σκύρο έως τη Λήμνο για όλο το 2015!

Η Αθήνα μετά από διαβουλεύσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προχώρησε σε εντονότατα διαβήματα σε ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και ICAO.

Το βράδυ της Κυριακής η Άγκυρα έλαβε και επίσημα απορριπτική απάντηση στη ΝΟΤΑΜ της, και μάλιστα σε ιδιαίτερα έντονο ύφος.

Στο κείμενο της Αθήνας τονίζεται μεταξύ άλλων ότι:

  •     Δεσμεύει εξ ολοκλήρου μια τεράστια περιοχή του ελληνικού FIR, όπου μόνο η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εκδίδει ΝΟΤΑΜ.
  •     Συνήθως η Τουρκία δέσμευε περιοχές για μικρό χρονικό διάστημα, τώρα όμως ο χρονικός ορίζοντας, μέχρι τις 31-12- 2015 είναι πρωτοφανής.
  •     Η χάραξη του πεδίου βολής αποκόπτει το βόρειο από το νότιο Αιγαίο
  •     Η χάραξη επηρεάζει καθοριστικά τους αεροδιαδρόμους g-33 και N -130 δημιουργώντας προβλήματα ή και κινδύνους στις αερομεταφορές.
  •     Η καταληκτική γραμμή χάραξης, δεν περνά μόνο από διεθνή εναέριο χώρο και διεθνή ύδατα, αλλά και από εθνικό εναέριο χώρο και εθνικά χωρικά ύδατα, αλλά κυρίως συμπεριλαμβάνει έδαφος της Λήμνου. Πρακτικά αυτό σημαίνει απειλή πολέμου, γιατί αν δεν πρόκειται περί αβλεψίας των Τούρκων η απειλή είναι ιδιαζόντως μεγάλη. Γιατί θεωρητικά τμήμα του εδάφους, νοτιοανατολικά της Λήμνου , μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής, για τα τουρκικά αεροσκάφη.
  •     Παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.

Η ΝΟΤΑΜ της Άγκυρας εκδόθηκε μετά την άρνηση της Αθήνας, να επιτρέψει σε ιταλικό πλοίο να ποντίσει οπτικές ίνες νοτίως της Κρήτης και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, για λογαριασμό της Τουρκίας.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατες δημοσιεύσεις απο ΕΘΝΙΚΑ

Πήγαινε στην ΚΟΡΥΦΗ