Αυτόνομη

Έκδοση για υπολογιστή Είσοδος

«Διπλωματικές» απαντήσεις Μπολάνου, για Βόρειο Ήπειρο και Χιμάρα

- Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «News24» και τον δημοσιογράφο Artur Zheji παραχώρησε χθες ο Γενικός πρόεδρος της Ομόνοιας κ. Βασίλης Μπολάνος. Κεντρικό θέμα της εκπομπής «360 μοίρες» ήταν η απογραφή πληθυσμού, η Βόρειος Ήπειρος, η Χιμάρα και το «τσάμικο ψήφισμα».

Διαβάστε παρακάτω την συνέντευξη όπως δημοσιεύτηκε στο αλβανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Balkanweb: 

Artur Zheji: Υπάρχει ένα ζήτημα «Χιμάρα»; Πώς θα τις χαρακτηρίζατε τις ελληνικές-αλβανικές σχέσεις;

Βασίλης Μπολάνος: Πρόκειται για μια ειρήνη με πολύ ειρήνη μέσα, αλλά σίγουρα εξτρεμιστικές δυνάμεις, περιφερειακές δυνάμεις, εντός και εκτός της χώρας προσβλέπουν να διαταράξουν αυτή τη σχέση. Φυσικά το διάγραμμα έχει σκαμπανεβάσματα, αλλά με ανοδική καμπύλη. Οι σχέσεις αυτές διαταράσσονται όταν οι πολιτικές δυνάμεις ασκούν πίεση στην κυβερνητική πλειοψηφία επηρεάζοντας αυτή τη σχέση που είναι θετική μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε. 

Artur Zheji: Ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις;

Βασίλης Μπολάνος: Είναι περιφερειακές δυνάμεις.

Artur Zheji: Για ποιο λόγο θέλουν να επηρεάσουν αυτές τις σχέσεις;

Βασίλης Μπολάνος: Για τους δικούς τους λόγους, θα πρέπει να δώσουν οι ίδιοι την απάντηση.

Artur Zheji: Μπορούμε να δώσουμε όνομα στο ποιοι μπορεί να είναι οι εξτρεμιστές που τις κάνουν αυτές τις σχέσεις αμφιλεγόμενες;

Βασίλης Μπολάνος: Εγώ ανήκω στην επίσημη πολιτική και αντιπροσωπεύω μια πολιτική οργάνωση την Ομόνοια. Ο στόχος της Ομόνοιας είναι να οδηγήσει την Ελληνική Εθνική Μειονότητα σε μια ολοκληρωμένη κοινωνία, προστατευμένη από ρατσιστικές πιέσεις, για να ενσωματώσει αυτή τη μειονότητα εντός και εκτός της χώρας. Η Ομόνοια δείχνει και έχει δείξει ότι χαίρει μιας ευρείας υποστήριξης από την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία.

Artur Zheji: Συμφωνείτε η Χιμάρα να είναι μια αυτόνομη περιοχή;

Βασίλης Μπολάνος: Το πρόβλημα έχει δυο πτυχές. Πρώτον η βελτίωση των συνθηκών της μειονότητας, όπως είναι το πρόβλημα της εκπαίδευσης, της καθημερινής ζωής, κ.λπ., η λύση των οποίων θα επιτρέψει την πλήρη ένταξη. Αλλά όταν τα προβλήματα διαιωνίζονται για διάφορους σκοπούς, αρχίζουν και τα προβλήματα της αντιπαράθεσης. Οι τοπικές αρχές έχουν το καθεστώς της τοπικής αυτονομίας σε αρκετά προχωρημένο στάδιο από ό, τι σε πολλές περιοχές της περιφέρειας. Αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί. Άλλωστε, ο τρόπος που το ερμηνεύουν μερικοί, δεν είναι δικό μου θέμα. Οι τοπικές αρχές έχουν την κάρτα της τοπικής αυτονομίας ως πυξίδα για την τοπική αυτοδιοίκηση. Η τοπική αυτονομία είναι πολιτική, οικονομική, διοικητική και ελέγχει τα νομικά σύνορα της τοπικής αρχής.

Artur Zheji: Η Χιμάρα είναι ελληνική, αλβανική, αλβανο-ελληνική ή η Χιμάρα είναι Χιμάρα;

Βασίλης Μπολάνος: Η Χιμάρα είναι Χιμάρα. Ο Noli το 1924 έχει παραδεχτεί ότι στη Χιμάρα υπάρχει μειονότητα.

Artur Zheji: Ποια είναι η εθνική πλειοψηφία στην Χιμάρα; Αλβανική, ελληνική;

Βασίλης Μπολάνος: Είναι απροσδιόριστη, διότι δεν υπάρχει απογραφή. Εμείς δεν αναγνωρίζουμε την απογραφή. Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα ζήτησε μια απογραφή με μια ρεαλιστική διαδικασία, για να μην έχουμε κακόβουλα στοιχεία. Αλλά δεν υπήρξε η συναίνεση για μια διαδικασία όσο πιο κοντά στα πρότυπα των διεθνών οργανισμών που παρακολουθούν αυτή τη διαδικασία. Οι μειονότητες εναντιώθηκαν σε αυτή τη διαδικασία. 

Artur Zheji: Υπάρχει μια επιθυμία για μειώσει του αριθμού της ελληνικής μειονότητας; Αισθάνεται να απειλείται η μειονότητα;

Βασίλης Μπολάνος: Εμείς, ως εκπρόσωποι της Ελληνικής Μειονότητας εγείρουμε ζητήματα που μας προκαλούν ανησυχία, όπως και στην περίπτωση της απογραφής. Εκεί υπήρχαν κακόβουλοι σκοποί για 101 λόγους, αλλά νομίζω πως εδώ η ευθύνη είναι της αλβανικής κυβέρνησης, η οποία έπρεπε να κτίσει μια διαδικασία όσο το δυνατόν πιο κοντά στις συστάσεις των διεθνών οργανισμών.

Artur Zheji: Υφίσταται η Βόρειος Ήπειρος;

Βασίλης Μπολάνος: Η Βόρειος Ήπειρος είναι μια ιστορική έννοια, λόγω της δημιουργίας των βαλκανικών κρατών, είναι γνωστό ότι κάθε χώρα είχε εδαφικές διεκδικήσεις, εμείς την γνωρίζουμε σαν ονομασία χάρη της γεωγραφίας και του χρόνου, αλλά σήμερα η Βόρειος Ήπειρος δεν μπορεί να εκφράσει μια διοικητική περιοχή. Συχνά γίνεται κατάχρηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό για διάφορους λόγους.

Artur Zheji: Εσείς θα θέσετε υποψηφιότητα για βουλευτής. Ποια θα είναι η πλατφόρμα σας;

Βασίλης Μπολάνος: Η πλατφόρμα μας θα είναι η άξια εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Artur Zheji: Ποια είναι η στάση σας απέναντι στις δηλώσεις Παππά;

Βασίλης Μπολάνος: Δεν τις σχολιάζω επειδή εμείς εμμένουμε στις επίσημες δηλώσεις και στάσεις της Αθήνας, αυτήν αναγνωρίζουμε, αυτή τη στάση τηρούμε.

Artur Zheji: Ποια είναι η στάση σας για το τσάμικο ψήφισμα;

Βασίλης Μπολάνος: Η εξωτερική πολιτική δεν παίζεται από τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά από το Υπουργείο Εξωτερικών. Σε γενικές αρχές, τη στιγμή που έχει υπογραφεί το Σύμφωνο Φιλίας, δεν μπορούμε να πάμε με ένα ψήφισμα του Κοινοβουλίου της Αλβανίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά με διπλωματικά μέσα. Από διπλωματικής άποψης δεν είναι σωστό. Δεν μπορείς με μια γειτονική χώρα, με την οποία έχεις υπογράψει τη συμφωνία για σχέσεις καλής γειτονίας, και αφού έχεις ξεπεράσει τα προβλήματα της εποχής, όπως ήταν η υποστήριξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη συνέχεια, να βγαίνεις με ένα ψήφισμα. Η Ελλάδα λέει ότι το ψήφισμα δεν στέκει πολιτικά και εμείς εμμένουμε σε αυτή τη θέση.

Την μετάφραση έκανε το himara.gr

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2013 16:32

Προσθήκη σχολίου

Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα και δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που καυτηριάζουν πρόσωπα θα δημοσιεύονται μόνο εφόσον έχουν ονοματεπώνυμο.

Τα πεδία με (*) είναι απαραίτητα

Επιστροφή στην κορυφή

Aftonomi.gr©, Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Top Έκδοση για υπολογιστή